Forsiden > Skjønnlitteratur > Roman > Elin Tinholt: Søstrene på Stenberg

Klikk for større bilde

Elin Tinholt: Søstrene på Stenberg


Kr 350,00
Beskrivelse

SØSTRENE PÅ STENBERG – kjærligheten en sommer

Søstrene på Stenberg er en roman diktet rundt livene til Weidemann-­søstrene som levde på Stenberg amtmannsgard fra 1805 til 1901. I romanen tas vi med tilbake til sommeren 1840. Stenberg amtmannsgard ligger tilbaketrukket, omgitt av skog og en park i engelsk landskapsstil. Her lever søstrene Bolly, Nahyda og Amalia stille liv, preget av rutine og forutsigbarhet. Faren, eidsvollsmannen Lauritz Weidemann, er en mektig patriark, aktet og æret av alle. Amtmannens døtre er privilegerte, men lever under et strengt regime. Sommergjestene lar seg begeistre av lysthusene, filosofgangen og kjærlighetsstien. Man kan lett forledes til å tro at livet her er en eneste fête champêtre. Det hender også at fremmede finner veien til amtmannsgarden, slik det gjør den sommeren Amalia Weidemann er 22 år.

Søstrene på Stenberg er en sitrende og intens sommer-roman, fylt av sol, angende skog og blomstereng. Det handler om kjærlighet og kjærlighetens kår, makt, avmakt og undertrykkelse i en tid hvor familiens døtre er underlagt strenge konvensjoner og ikke har egen stemme.  

Det er blitt hevdet at Camilla Collett hentet inspirasjon fra livene til de tre døtrene på Stenberg da hun 1854–55 skrev Amtmannens døtre. Den unge, livsbejaende Camilla er en av skikkelsene vi møter i Søstrene på Stenberg.
 
Elin Tinholt (f. 1962) har tidligere skrevet flere stykker for scenen, blant annet Storm og silkesom innledet virksomheten til Teater Innlandet i 2010. Hun har skrevet  hørespillene Duchas dans og En kvinne som Nora for NRK Radioteatret og også manus til den bredt anlagte fjernsynsdokumentaren Prøysen om Alf Prøysens liv og forfatterskap, som ble vist på NRK i 2004.  I 2017 skrev Tinholt det intime lytteteatret Stenbergmonologene, som ble spilt i hovedhuset på Stenberg amtmannsgard (i dag en del av Mjøsmuseet i Vestre Toten kommune). Søstrene på Stenberg er Tinholts debut om skjønnlitterær forfatter.
 
Elin Tinholt, opprinnelig fra Gjøvik, bor tidvis i Oslo og på familiegården Brenner i Snertingdal. 


SØSTRENE PÅ STENBERG
ISBN: 978-82-7518-266-9
271 sider
Oplandske Bokforlag 2019